Miten sinä harjoittelet?

Kuulostaako seuraava tutulta? Laulutunnilla ohjaajan avulla laulu kulkee kuin tanssi. Kotona harjoitellessa samoilla ohjeilla laulamisesta ei tulekaan mitään.

Lauluharjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä. Edes helpot asiat eivät toimi heti käytännössä. Tässä artikkelissa esittelen tavan, jonka avulla on helpompi siirtää ohjeet teorian tasolta käytäntöön. Tietoinen lauluharjoittelu auttaa sinua ymmärtämään, mitä harjoitellessa todella tapahtuu.

1. Oppiminen on tiedon rakentelua

Konstruktivismi on oppimiskäsitys, jonka mukaan oppiminen on tiedon rakentelua. Jokainen oppija tulee oppimistilanteeseen oman historiansa kanssa. Kaikki vanhat opitut asiat, muistot, tottumukset ja ennakkoasenteet ovat pohjana uuden oppimiselle. Kokemukset edellisistä oppimistilanteista vaikuttavat vahvasti. Tästä syystä jokainen oppija on ainutlaatuinen. Lue lisää konstruktivismista.

Tehtävä: Muista, että opetellessasi uutta asiaa sinulla saattaa olla jo paljon tietoa aiheeseen liittyen. Esimerkiksi liikuntaharrastukset ovat saattaneet opettaa hyvää kehon tuntemusta. Toisaalta saattaa olla, että olet saanut vääriä ohjeita tai ymmärtänyt joitain ohjeita väärin. Negatiiviset tilanteet, joita olet kokenut lauluun liittyen, vaikuttavat usein oppimiseen. On myös hyvä tiedostaa, että samat ohjeet eivät sovi kaikille tai vanhat ohjeet saattavat olla huonoja uudessa tilanteessa

2. Ihminen on kokonaisuus

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kehoon vaikuttavat esimerkiksi tunteet, ajatukset, vireystila ja terveydentila. Kaikki, mikä vaikuttaa kehoon, vaikuttaa ääneen.

Tehtävä: Tunnista oma mielen- ja kehon tila harjoituksen alussa. Hyvällä mielellä ja energisenä on helpompi keskittyä haastaviin tehtäviin. Väsyneenä ja allapäin taas kannattaa tehdä helppoja perusharjoituksia tai levätä. Kuuntele kehoasi. Väkisin yrittämällä et saa tuloksia aikaan

3. Kehosi toimintaan vaikuttaa kaikki, mitä teet

Kehosi toimii niin kuin se on tottunut suuren osan ajasta toimimaan. Toisin sanoen on tärkeää huomata, miten käytät kehoasi lauluharjoittelun ulkopuolella. On vaikeaa laulua harjoitellessa pitää esimerkiksi leukaa rentona, jos koko muun ajan puret hampaita yhteen.

Tehtävä: Tarkkaile, miten käytät kehoasi hereillä ollessasi. Teetkö jotakin toisin kuin laulaessasi? Pyri siirtämään laulamiseen sopivia toimintoja muuhunkin elämään. Esimerkiksi pyri rentouttamaan leukaasi aina, kun muistat.

4. Teetkö todella sitä, mitä kuvittelet tekeväsi?

Jokaisen elämä on täynnä tottumuksia ja rutiineja. Normaalia on se, mitä tekee useimmiten. Tästä syystä ihmisen aistitaju on epätarkka. Saatat luulla tekeväsi ohjeiden mukaan, mutta todellisuudessa teet edelleen niin kuin olet aina tehnyt.

Tehtävä: Tee yksittäinen lauluharjoitus ajatuksella. Katso nyt peilistä, vastaako peilikuva mielikuvaasi liikkeestä. Esimerkiksi rentouta leukasi ja aukaise ja sulje suutasi. Pohdi, kuinka paljon suusi aukeaa. Tee sama peilin edessä. Aukesiko suu niin paljon kuin kuvittelit?

5. Tapojen huomaaminen

Ihminen tarvitsee tapoja. Ilman niitä, joutuisit keskittymään jokaiseen toimintoosi. Jos haluat muuttaa jonkin tavan, sinun on ensin huomattava, mikä nykyinen toimintamallisi on. Tähän tarvitaan tietoista tarkkailua. Suhtaudu tarkkailuun mielenkiinnolla ja myötätuntoisesti, ei arvostellen. Tärkeintä on selvittää, mitä teet. Tämän jälkeen tapaa on mahdollista muuttaa. Tietoisuustaitojen harjoittelu auttaa kehittämään tietoisuutta omasta kehosta ja auttaa keskittymään siihen, mitä kullakin hetkellä olet tekemässä. Lue lisää tietoisuustaitojen harjoittelusta ja itsemyötätunnosta.

Tehtävä: Sulje silmäsi ja laula tietoisesti itseäsi tarkkaillen. Keskity yhteen kehonosaan kerrallaan esimerkiksi leukaan. Tarkkaile, mitä leukasi tekee laulamisen aikana. Tekeekö se sitä, mitä toivot vai jotakin muuta? Älä vielä yritä muuttaa mitään. Ensin on huomattava, mitä teet nyt.

6. Pysähdy ennen reaktiota

Jos et kiinnitä asiaan huomiota, kehosi pyrkii tekemään asiat vanhalla totutulla tavalla. Kun olet oppinut huomaamaan, mitä kehosi tekee, sinun täytyy opetella pysäyttämään itsesi aina ennen ei-toivottua toimintaa.

Tehtävä: Laula tietoisesti itseäsi tarkkaillen. Aina kun huomaat, että aiot tehdä jotakin, mitä et halua tapahtuvan, pysähdy hetkeksi.

7. Ajattele sitä, mitä toivot tapahtuvan

Aivoistasi lähtee käsky toteuttaa lihastoimintoja. Toiminta lähtee siis ajatuksesta. Suuntaa ajatuksillasi lihakset toimimaan siihen suuntaan kuin haluat niiden toimivan.

Tehtävä: Ennen kuin teet kuvittele mielessäsi oikea toiminto. Ajattele sitä, mitä haluat tapahtuvan. Esimerkiksi ajattele: ”Rentouta leuka”. Kuvittele kuinka leuka rentoutuu ja suu aukeaa. Tee toiminto vasta tämän jälkeen. Harjoittelun myötä liikkeestä tulee automaatio.

TIIVISTETTYNÄ:

  • Kertaa ohjaajasi kanssa saadut ohjeet ja tarkista, että olet ymmärtänyt ne oikein.
  • Lauluharjoittelun alussa pysähdy hetkeksi ja tarkastele, mikä on kehon ja mielen tila.
  • Laula lauluharjoitusta tai laulua mielenkiinnolla itseäsi tarkkaillen.
  • Laula esimerkiksi peilin edessä ja tarkista, että kehosi todella tekee sitä, mitä on tarkoitus.
  • Kun huomaat, että keho tekee jotakin epätoivottua, pysähdy ja rauhoitu.
  • Ajattele sitä, mitä haluat kehon tekevän.
  • Kokeile rauhassa uudelleen ja suuntaa ajatuksesi siihen, mitä haluat kehon tekevän.

Haluan auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi lauluharjoittelussa. Laulutunnilla tarkkailen ja ohjaan toimintaasi aina vain parempaan suuntaan. Pyrin antamaan mahdollisimman selkeitä ohjeita itsenäiseen harjoitteluun. Sinun tehtäväsi on oppia tiedostamaan omia tapojasi ja muuttaa niitä tietoisen lauluharjoittelun avulla.

Toivon, että tämä artikkeli osaltaan helpottaa lauluharjoittelumatkaasi!

LUE LISÄÄ OHJEITA LAULUHARJOITTELUUN BLOGISTANI:

Lauluharjoittelun yleisiä ohjeita.
Laulutekniikan keskeisimmät osa-alueet.
Ohjeita uuden laulun harjoitteluun.
Ohjeita ongelman ratkaisemiseen lauluharjoittelussa.

KIRJALÄHTEET:
Gelb, M. 2013. Vapaana oppimaan: kehon kautta tietoiseen oppimiseen: johdatus Alexander-tekniikkaan.
Kleinman, J. & Buckoke, P. 2013. The Alexander Technique for musicians

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *