Olen kirjoittanut nyt harjoittelusta yleisellä tasolla ja annoin lauluharjoitteluun vinkkejä. Tänään paneudun yhden laulun harjoittelemiseen.
Uusia lauluja voi harjoitella monin tavoin. Jos laulu on sinulle haasteellinen, harjoittelu kannattaa paloitella osiin. Kokeile seuraavaa.
Taustoitus
Lauluun tutustumisen voi aloittaa taustoituksella. Etsi siis laulun tekijät ja alkuperäinen esitys. Klassikoista on usein niin monta versiota, että alkuperäinen versio jää uudempien varjoon.
Taustoitus syventää myös tulkintaa. Laulun tekstiä on helpompi ymmärtää, kun tietää missä maailmanajassa, ympäristössä tai minkä kokemuksen seurauksena se on syntynyt.
Teksti
Sitten aloitetaan varsinainen harjoittelu. Lue ensimmäisenä teksti rauhassa ääneen, jotta opit sanat heti oikein. Myös lausuminen vieraskielisissä lauluissa kannattaa tarkistaa.
Lue tekstiä sen jälkeen kuin olisit yleisön edessä ja kaikkien pitäisi kuulla sanomasi. Miten haluat tekstin tulkita? Puhu tekstiä ääneen niin kuin todella tarkoittaisit sitä, mitä olet sanomassa.
Tässä vaiheessa voit miettiä myös paikat, joissa aiot laulaessasi hengittää. Yleisimmät paikat ovat pilkkujen ja pisteiden kohdilla. Hengityspaikat eivät ole vain hengittämistä varten. Niillä myös rytmitetään laulun tekstiä. Mitä asiaa haluat painottaa?
Rytmi
Lue tekstiä laulun rytmissä. Voit lyödä tahtia samaan aikaan kädelläsi, jotta perussyke pysyy mielessäsi. Aloita nopeiden laulujen harjoittelu hitaasti ja nopeuta tempoa vähitellen.
Melodia
Harjoittele laulun melodia kuuntelemalla sitä äänitteeltä tai soittamalla esimerkiksi pianolla.
Laula melodiaa pätkissä jollakin itsellesi sopivalla äänteellä. Näin voit keskittyä vain melodiaan. Suosittuja äänteitä ovat täryt, ng, m tai jokin vokaali. Korkeita lauluja tai laulun osia voi harjoitella ensin matalammalta.
Palasten yhdistäminen
Olet harjoitellut tekstiä, rytmiä ja melodiaa erikseen. Nyt voit yhdistää palaset. Laula laulua ensin lyhyemmissä osissa ja nopeita lauluja hitaasti. Välillä voit kokeilla koko laulun laulamista. Aina näitä kaikkia välivaiheita ei tarvita. Mitä vaikeampi laulu on sen pienempiin palasiin harjoittelua kannattaa pilkkoa.
Muista, ettei laulaminen ole vain tekniikkaa. Pidä siis myös hauskaa ja laula sydämesi kyllyydestä!
Hei Anna,
Nämä uuden laulun harjoitteluun mainitsemasi kohdat taustoituksesta palasten
yhdistämiseen ovat viisaita opetuksia ja niihin jokaiseen täytyy palata uudelleen ja
uudelleen.
Sanon nyt vain lyhyesti, että juuri tekstiä ei harjoittele koskaan liikaa mainitsemillasi tavoilla,
jotta sanat tulisivat tutuiksi ja ne lausuisi oikein ja ns. saisi sanasta – sanoista kaiken irti –
oikein.
Missä kohdin laulussa hengitetään, pilkut, pisteet laulun rytmitys – kaikki mainitsemani
ovat laulutunnilla opeteltava – moneen kertaan.
T. Heikki
Varsinkin vaikeammissa lauluissa hyvä esityö eli osasiin palastelu palkitsee myöhemmin. Kun harjoittelee eri osa-alueita erikseen, on mahdollista keskittyä kuhunkin osaan kunnolla. Itsekään en aina malta harjoitella tekstiä erikseen ja sitten tulee opeteltua teksti väärin tai harjoittelu on ylipäätään hitaampaa 🙂