Kuinka harjoitella laulamista? – Nakertamalla hyvä tulee

Laulutunneilla laulunopettaja antaa kullekin sopivia harjoituksia laulutekniikan kehittämiseen. Tunnilta lähtiessä on tiedossa, mitä tulisi harjoitella. Yhtä tärkeätä on kuitenkin tietää, miten laulamista kannattaa harjoitella.

Uuden taidon opettelu vaatii kärsivällisyyttä. Opettelet uudenlaisia tapoja käyttää lihaksiasi. Ole siis itsellesi armollinen.

portaat

Säännöllisyys

Tehokkainta on harjoitella vähän ja usein. Muutama minuutti päivässä riittää aluksi. Koska käytät lihaksiasi uudella tavalla, ne väsyvät helpommin kuin pitkään laulaneella. Harjoittelu vaatii myös hyvää keskittymistä. Kun keskittymisesi alkaa herpaantua, kannattaa pitää tauko tai lopettaa siltä päivältä.

Yksi asia kerrallaan

Lauluharjoittelun alkutaipaleella uutta tietoa saa niin paljon, ettei kaikkeen voi millään keskittyä samaan aikaan. Harjoittele eri osa-alueita erikseen. Esimerkiksi hengitystä voi harjoitella hyvin erillään muusta äänentuotosta.

Uskalla kokeilla

Aloita tutustuminen omaan ääneesi. Kokeile reilusti erilaisia äänentuottotapoja. Liiottele. Ääni ei mene rikki muutamasta huudahduksesta. Löydät äänestäsi uusia puolia ja saat uusia työkaluja laulujen tulkintaan.

Apuvälineet

Omaa tekemistään on aluksi hankala kontrolloida ilman laulunopettajan apua. Kotiharjoittelun paras apuväline onkin peili. Sen avulla saat suoran palautteen esimerkiksi ryhdistä, hengityksestä tai leuan ja kielen liikkeistä.

Toinen oiva apu on oman laulun äänittäminen. Äänittämällä ja kuuntelemalla säännöllisesti omaa lauluasi pystyt seuraamaan kehitystäsi. Laulaessa ei aina huomaan kaikkia tekemisiään. Voit siis laulaessa keskittyä laulamiseen ja jälkeenpäin kuunnella, mitä tulikaan tehtyä.

 

Laulamisen harjoitteluun pätevät samat nyrkkisäännöt kuin muidenkin taitojen harjoitteluun. Hiljaa hyvä tulee. Tai niin kuin pianonsoiton opettajani sanoi: ”Tämä on tällaista nakertamista. Harjoittelet vähän joka päivä ja yhtäkkiä huomaat osaavasi paljon.”

 

2 thoughts on “Kuinka harjoitella laulamista? – Nakertamalla hyvä tulee

  1. Pingback: Kuinka aloitan lauluharjoittelun? – 6 vinkkiä laulutekniikan kehittämiseen – Anna Ilveskoski

  2. Pingback: Kuinka harjoittelen uuden laulun? – Anna Ilveskoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *