Oppijakeskeinen laulunohjaus

Onko sinun mielipiteitäsi kuunneltu laulutunnilla vai tuntuuko siltä, että teet vain, mitä opettaja käskee?

Laulun opettaminen on perinteisesti ollut hyvin opettajajohtoista. Opettaja on kertonut, mitä harjoitellaan ja mihin suuntaan ääntä tulee kehittää. Niin kuin muussakin opetuksessa myös laulunopetuksessa ollaan vähitellen siirtymässä oppijakeskeiseen ohjaukseen. Tässä artikkelissa kerron, mitä oppijakeskeisyys käytännössä tarkoittaa ja miksi siirtyminen oppijakeskeiseen ohjaukseen on hyvä asia.

Opettajakeskeisyys vs. oppijakeskeisyys

Opettajakeskeisessä opetuksessa opettaja on opetuksen keskiössä.  Hän valitsee opetettavat asiat ja kertoo, miten tulkita niitä. Opettaja siirtää tietoa oppilaille, jotka tallentavat sitä. Kommunikaation suunta on opettajalta oppilaalle. Motivaatio oppimiseen on usein ulkoinen eli opetellaan, koska joku muu käskee. Arviointi perustuu opettajan asettamiin tavoitteisiin ja opettaja arvioi, onko tavoitteet saavutettu.

Oppijakeskeisessä opetuksessa taas opetuksen keskiössä on oppija. Opettaja muuttuu ohjaajaksi ja kanssakulkijaksi. Oppija valitsee asioita, joita haluaa oppia ja ohjaaja ohjaa tähän suuntaan. Kommunikaatio on molemminpuolista. Motivaatio oppimiseen tulee oppijan sisältä eli opetellaan, koska halutaan oppia. Arviointi perustuu ohjaajan ja oppijan yhdessä asettamiin tavoitteisiin. Oppija oppii arvioimaan ohjaajan kanssa, onko asetetut tavoitteet saavutettu.

Miten tämä muuttaa laulutunnin sisältöä?

Oppijakeskeinen ohjaus alkaa aina oppijan määrittämistä tavoitteista. Tavoitteet käydään läpi ohjaajan kanssa ja ohjaaja antaa tavoitteiden suuntaisia neuvoja. Oppijan tulee ymmärtää, miten tehdyt asiat johtavat kohti tavoitteita. Motivaatio harjoitteluun löytyy, kun ymmärtää, miten harjoittelu edistää pääsyä tavoitteisiin. Oppija oppii myös itse arvioimaan omaa tekemistään. Lue lisää laulamisen arvioinnista.

Ohjauksessa otetaan huomioon oppijan erityispiirteet ja esimerkiksi esteettiset mieltymykset siitä, mikä laulutyyli kuulostaa hyvältä. Ohjaaja pyrkii osallistamaan oppijaa tunnin aikana kyselemällä ja keskustelemalla. Sinun tehtäväsi oppijana on kertoa tavoitteistasi, haasteistasi, huolistasi, tuntemuksistasi ja kysymyksistäsi ohjaajalle. 

Mihin ohjaajaa tarvitaan?

Laulunohjaajan tärkein tehtävä on kannustaa, kuunnella, tukea ja ohjata oppijaa kohti tavoitteitaan. Ohjaajalla on asiantuntemus äänenkäytöstä ja musiikista. Ohjaajalla on edelleen vastuu:

  • esitettä laajasti äänenkäytön fysiologiaa ja anatomiaa
  • esitellä laajasti erilaisia musiikkityylejä ja laulutapoja
  • ohjata kohti terveitä äänentuottotapoja

Oppijakeskeisessä opetuksessa edetään sinun lähtökohdistasi kohti sinun tavoitteitasi. Ohjaajana olen tukenasi ja koko ammattitaitoni on käytettävissäsi!

LUE LISÄÄ:

Jyväskylän yliopisto: Opettajakeskeisyys vs. oppijakeskeisyys
https://koppa.jyu.fi/avoimet/mit/tietotekniikan-opetuksen-perusteet/oppimisen-tukeminen/oppimiskaesitysten-paeaesuuntauksista-1/opettajakeskeisyys-vs.-oppijakeskeisyys

Opetushallitus: Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma, Oppimiskäsitys, sivu 11.
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/186919_taiteen_perusopetuksen_yleisen_oppimaaran_opetussuunnitelman_perusteet_2017-1_0.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *