Mindfulness ja oppiminen

Mindfulness eli tietoinen läsnäolo tarkoittaa taitoa kohdistaa huomio tähän hetkeen ja hyväksyä se sellaisenaan ilman arvostelua. Miten mindfulness edistää oppimista?

Lapsen aivot ovat erittäin muovautuvat. Lapsena oppiminen on suurelta osin passiivista ja tapahtuu arjessa mallioppimisena. Suurin osa lapsen arjesta koostuu tietojen ja taitojen oppimisesta.

Aikuisena aivot ovat oppineet käyttämään määrättyjä hermoratoja. Tiedot ja taidot ovat muuttuneet pysyvemmiksi. Aivojen muovautuvuus on paljon vähäisempää. Koko elämän ajan on kuitenkin mahdollista oppia uutta.

Jos aikuinen haluaa oppia, täytyy aktiivisesti päättää oppia!

Oppimiseen tarvitaan kolme tekijää:

  • keskittyminen
  • turvallisuuden tunne
  • laadukkaat yöunet

Mindfulness-harjoittelulla on mahdollista harjoitella keskittymistä, lisätä turvallisuuden tunnetta ja parantaa unen laatua sekä helpottaa nukahtamista.

Kuva: Sam Jamsen

Lue myös:
Mitä on mindfulness eli tietoinen läsnäolo?
Mindfulness ja stressin säätely
Millaisia ovat mindfulness-harjoitukset?
Mindfulness esiintymisen tukena
Mindfulness osana laulunopetusta

Keskittyminen

Jos haluamme oppia jotakin, on kohdistettava huomio oppimisen kannalta tärkeään kohteeseen. Ihmismielen luonne on harhaileva. Maailma on täynnä ärsykkeitä. On luonnollista, että huomio ei pysy kohteessaan kauan. Keskittyminen vaatii myös aivoilta paljon energiaa. Siksi keskittymistä on harjoiteltava.

Oppimisen kannalta on hyödyllistä:

  • vähentää ympäristön ärsykkeitä
  • kysyä ohjaajalta, mihin kannattaa kohdistaa huomio
  • tehdä yksikohteista mindfulness-harjoittelua. Lue lisää harjoituksesta.

Turvallisuuden tunne

Ajatteleminen, keskittyminen ja oppiminen vaativat tahdostariippumattoman hermoston aktivointia eli oppiminen on aina stressaavaa. Positiivinen aktivaatio mahdollistaa kaiken tekemisen ja kehittymisen.

Jos hermosto aktivoituu liikaa, siirrytään haitallisen stressin puolelle. Vaaran, pelon, häpeän ja epävarmuuden tunteet aiheuttavat voimakkaan stressireaktion. Silloin luova ajattelu, oppiminen ja keskittyminen heikentyvät. Mieli keskittyy vain vaaran kohteeseen. Turvallisuuden tunne mahdollistaa keskittymisen opittavaan asiaan.

Yleensä oppimistilanteessa ei ole todellista vaaratilannetta, vaan vaaran tunne syntyy, kun esimerkiksi jännitetään toisia opiskelijoita tai opettajaa tai pelätään epäonnistumista. Mieli ei erota todellista vaaraa ja vaaran tunnetta aiheuttavia ajatuksia. Lue lisää täältä.

Oppimisen kannalta on hyödyllistä:

  • erottaa todellinen vaara ja vaaran tunne.
  • huomata pelkoa aiheuttavat ajatukset.
  • suhtautua omiin ajatuksiinsa neutraalisti.
  • suhtautua epäonnistumiseen neutraalisti.
  • tehdä avoimen havainnoinnin mindfulness-harjoittelua. Lue lisää harjoituksesta.

Laadukas uni

Unen aikana aivot järjestelevät opittua tietoa, tallentavat tarpeellisen ja poistavat tarpeettoman. Lisäksi aivot siivoavat itsensä unen aikana kuonasta. Laadukkaiden unien jälkeen seuraavana päivänä olo on virkeä ja keskittyminen on helpompaa. Uni vaikuttaa myös voimakkaasti mielialaan. Laadukkaiden unien jälkeen on helpompi suhtautua ympäröivään maailmaan avoimesti ja luottavaisesti.

Levollinen uni mahdollistuu parhaiten, kun hereillä olon aikana on tasapainoisesti aktiivisuutta ja lepoa. Jos stressireaktio on aktiivisena koko päivän ajan, on hyvin vaikea rauhoittua uneen tai uni muuttuu levottomaksi. Toisaalta jos päivästä puuttuu aktiivisuutta, keho ei saa riittävästi rasitusta ja nukkuminen hankaloituu.

Lisäämällä mindfulness-harjoituksia ja tietoisen läsnäolon olotilaa arkeen on mahdollista säädellä stressin määrää ja näin parantaa mahdollisuutta laadukkaaseen uneen.

Oppimisen kannalta on hyödyllistä:

  • nukkua niin, että aamulla on virkeä olo.
  • tehdä mielenkiintoisia aktivoivia asioita pitkin päivää.
  • pitää lepotaukoja pitkin päivää.
  • rauhoittua ajoissa ennen nukkumaan menoa.
  • lisätä mindfulness-harjoittelua päivään. Lue lisää harjoittelusta.

LUE LISÄÄ:
Ilveskoski, A. 2022. Mindfulness osana laulunopetusta ja lauluharjoittelua.
Mitä on mindfulness eli tietoinen läsnäolo?
Mindfulness ja stressin säätely
Millaisia ovat mindfulness-harjoitukset?
Mindfulness esiintymisen tukena
Mindfulness osana laulunopetusta
Tietoisuustaidot lauluharjoittelun tukena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *