Prologi

Laulaminen, tuo mystinen taito. Toisilla se on ja toisilla ei. Tai tältä varmasti laulamattomasta tai laulun harrastajastakin joskus tuntuu. Ammattilaulajakin joutuu päivittäin nöyrtymään lauluäänen ihmeellisyyden edessä. Ei siis ihme, jos asiaan vihkiytymättömälle laulaminen vaikuttaa salatieteeltä.

Tästä syntyi ajatus blogin kirjoittamiselle. Laulunopettajana haluan kertoa, mitä laulaminen oikeastaan on, mitä laulutunneilla tapahtuu ja mitä liikkuu laulunopettajan pään sisällä. Laulajat ja laulunopettajat elävät omassa maailmassaan ja moni meille itsestäänselvä asia on muille täyttä mystiikkaa.

kirjalaiturilla

Minusta tuli muusikko vahingossa. Musiikki on aina ollut suuri osa elämääni, mutta laulutunneille päädyin hyvin arkisesta syystä. Voimakkaalla äänellä laulaminen sattui. Vuonna 1999 aloittaessani yksityiset laulutunnit oli selvää, että laulunopetus oli klassista. Vallitseva ajatus oli, että vain klassinen äänenkäyttö olisi terveellistä äänelle. Vaikka lauloin pääasiassa kevyttä musiikkia, en kyseenalaistanut tätä oletusta. Ensimmäisen opettajani ohjauksessa ihastuinkin klassiseen laulumusiikkiin.

Olin teini-ikäisestä asti kuunnellut metallimusiikkia ja ensimmäisen kerran päädyin metallibändiin laulajaksi vuonna 2003. Naislaulajat saati koulutetut naisäänet olivat metalliskenessä harvassa. Yleensä naislaulajaksi oli päätynyt jonkun bändinjäsenen tyttöystävä. Olin monen mielestä liian koulutettu metalliin ja klassisissa piireissä olin outolintu, kun kuuntelin vapaa-ajallani pääasiassa metallia klassisen musiikin sijaan. Bänditoiminta oli kuitenkin minulle vapauttavaa. Pääsin yli kaameasta esiintymisjännityksestäni. Bändin kanssa esiintyminen oli hauskaa.

Valmistuttuani vuonna 2009 kävi selväksi, ettei klassinen laulutekniikkani valmistanut minua laulamaan muita tyylejä. Niinpä paneuduin lauluinstrumentin anatomiaan ja fysiologiaan sekä erilaisiin laulutekniikoihin. Kävin kursseilla, yksityistunneilla ja koulutuksissa. Laulamisen maailma avautui valtavana ja tiedonnälkä kasvoi syödessä. Tällä tiellä olen edelleen.

Harjoittelen edelleen klassista ohjelmistoa, mutta oppilaiden kanssa laulamme kaikkea muuta. Innostun edelleen monista eri aihepiireistä. Tämä laaja-alaisuus varmasti tekee minusta paremman opettajan. Hienointa opetustyössä on nähdä monimutkaistenkin ongelmaratkaisutilanteiden jälkeen oppilaan onnistuvan.

Tarkoituksenani ei ole ainoastaan jakaa faktatietoa laulamisesta, vaan haluan myös raottaa ovea laulunopettajan mielenmaisemaan hyvinä ja huonoina hetkinä. Syksy tuntuu aina uudelta alulta. Siispä käärin hihani ja kirjoitan teille jatkossakin tutuista ja tuntemattomista lauluaiheista. Tervetuloa matkalle laulunopettajan mielenmaisemaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *