Päiväkirja lauluharjoittelun tukena

Harjoittelu osaavan ohjaajan kanssa laulutunnilla on turvallista. Voi heittäytyä vain tekemään ja kokeilemaan. Oppija voi luottaa siihen, että ohjaaja kiinnittää huomion oleellisiin asioihin. Kuitenkin harjoittelusta suurin osa tapahtuu itsenäisesti. Ohjaaja ei olekaan suuntaamassa huomiota ja laulaja joutuu itse miettimään, mikä on hyödyllistä. Tähän tehtävää laulupäiväkirja on yksi tehokkaimmista apuvälineistä.

Laulutunnilla oppija keskittyy tekemiseen. Uusia oivalluksia voi saman tunnin aikana tulla monia, eikä kaikkea voi muistaa. Ohjaajan luvalla tunnit voi äänittää. Lisäksi kannattaa kirjata laulupäiväkirjaan seuraavat:

  1. Tunnilla tehdyt ääniharjoitukset sekä niihin liittyvät huomiot ja ohjeet.
  2. Opettajan muut ohjeet ja tunnilla tehdyt oivallukset.
  3. Tunnilla harjoitellut kappaleet.

Kotiharjoittelussa päiväkirja on ohjaajana ja tukena. Itsenäisestä harjoittelusta kannattaa kirjata:

  1. Tehdyt ääniharjoitukset. Oivallukset ja ongelmat.
  2. Lauletut kappaleet.
  3. Vireystila eli unen määrä, mielentila, kehon jumit…
  4. Tunteet ja ajatukset, joita nousee esiin harjoitellessa. Hyödylliset ja haitalliset.

Koska vireystila, tunteet ja ajatukset vaikuttavat vahvasti kehoon ja sitä kautta laulamiseen, on niiden kirjaaminen erityisen hyödyllistä. Näin on mahdollista oppia havainnoimaan niiden vaikutuksia omaan harjoitteluun. Jos laulu ei kulje, se voi johtua yksinkertaisesti huonosti nukutusta yöstä. Hyvä laulupäivä voi taas johtua aiemmin tehdystä joogaharjoituksesta.

Päiväkirjan avulla voi helposti seurata omaa kehitystään. Ihminen mukautuu todella nopeasti vallitsevaan olotilaan. On vaikeata muistaa edes kuukauden takaisia lauluhaasteitaan.

Tavoitteeni ohjaajana on saada laulaja mahdollisimman nopeasti itsenäiseksi harjoittelussaan. Päiväkirjan kirjoittaminen auttaa jäsentämään harjoittelua sekä siihen liittyviä tapoja ja ajatuksia. Itsetuntemus lisää myös itseluottamusta. Laulaja huomaa, että pärjää hyvin myös ilman ohjaajaa. Lopulta ohjaajan tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

2 thoughts on “Päiväkirja lauluharjoittelun tukena

  1. Hei, mulla on hyperventilaatiota Koronan jälkitautina. En osaa laulaa, en ole koskaan osannut. Haluaisin kokeilla, olisiko siitä apua myös hyperventilointiin? Mulla on ruma lauluääni ja ei varmaan mitään sävelkorvaa, kannattaisiko silti tulla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *