Miten harjoittelun hankaluutta voi helpottaa?

Jos haluat oppia uuden taidon, sinun täytyy harjoitella. Laulaminen on taito, jota voi kehittää loputtomiin halutessaan. Laulaja ei ole ikinä valmis.

Taitoharjoittelun alussa motivaatio on korkealla innostumisen takia. Kun alkuhuumasta on päästy yli, saattaa harjoittelu tuntua arkiselta, tylsältä tai hankalalta. Hankaluus on kuitenkin osa kaikkea harjoittelua. Yleensä se, mitä osaat hyvin tai mikä on helppoa, on mukavaa.

Jos haluat oppia uuden asian, on opittava sietämään myös harjoittelun hankaluutta. Mitä on hyvä tietää tästä hankaluuden tunteesta ja miten hankaluutta voi helpottaa?

Mielihyvähakuisuus on ihmiselle ominaista

Ihminen kulkee luonnostaan pois kivusta ja kohti mielihyvää, pois haitoista ja kohti hyötyjä. Tämä on evoluution muovaama ominaisuus, joka on pitänyt meidät hengissä. Emme syö pahan makuista ruokaa, koska se voi olla myrkyllistä. Makeat maut taas kertovat, että ruoka on turvallista syödä.

Ongelma syntyy, kun tätä samaa mekanismia sovelletaan tunteisiin. Kun tunnet epämiellyttävän tunteen, pyrit siitä poispäin ja kohti miellyttäviä tunteita. Joskus on kuitenkin tehtävä asioita epämiellyttävistä tunteista huolimatta. Sitä, että ei voi kulkea kohti tavoitteitaan, koska välttelee epämiellyttäviä tunteita, kutsutaan kokemukselliseksi välttämiseksi.

Lisää ongelmia tuottaa ympäristömme, joka on täynnä välittömän mielihyvän mahdollisuuksia. Voimme syödä jatkuvasti herkullista ruokaa tai selata sosiaalisen median sovelluksia. Tästä toiminnasta aivot palkitsevat meitä.

Kun aivot tottuvat jatkuviin palkintoihin, voi tuntua hyvin hankalalta tehdä jotakin, mistä ei saa välitöntä palkintoa. Pitkäjänteistä sitoutumista vaativa harjoittelu voi tuntua jopa mahdottomalta.

Mitä voi tehdä, jos harjoittelu tuntuu hankalalta?

Opettele sietämään hankaluutta

Jos pysähdyt, huomaat, että mieli luo ajatuksia jatkuvalla virralla, tunteita syntyy jatkuvasti ja kehossa on kaikenlaisia tuntemuksia. Moni näistä voi tuntua hyvin epämiellyttävältä. Tämä on aivan normaalia.

Ympäristön jatkuvien virikkeiden vuoksi meidän ei tarvitse pysähtyä huomaamaan, mitä mielessä ja kehossa tapahtuu. Voimme harhauttaa itsemme hetkellisellä mielihyvällä. Tunteista, ajatuksista ja tunteista ei kuitenkaan pääse eroon. Jos näin yrittää tehdä, ne vain kasvavat.

Siksi tulisikin opetella olemaan omien ajatusten, tunteiden ja tuntemusten kanssa. Näille ei tarvitse tehdä mitään. Annetaan vain mielelle ja keholle lupa olla. Ajatukset ovat vain ajatuksia. Kaikilla meillä on kaikenlaisia tunteita, joilla on tarkoituksensa. Kehon tuntemukset vaihtelevat joka hetki.

Pysähtymisen ja tietoisen läsnäolon avulla voit oppia suhtautumaan hankaluuteen rauhallisesti. Lue lisää tietoisesta läsnäolosta.

Pidä yllä motivaatiota

Kun harjoittelu on riittävän motivoivaa, sitä on helpompi tehdä hankaluudesta huolimatta. Ulkoiset palkinnot voivat auttaa, mutta sisäinen motivaatio kantaa yleensä pitemmälle. Sisäistä motivaatiota lisää se, että harjoittelun sisältö on itselle merkityksellistä, itse valittua, sopivan haastavaa ja tapahtuu kannustavassa seurassa. Lue lisää motivaatiosta.

Pilko tavoite osiin

Laulutavoitteet ovat usein korkealla ja saavatkin olla. Tavoitteet tulee kuitenkin asettaa järkevästi. Hyvä tavoite on aina yksilöllinen, yksityiskohtainen, mitattava, toimintaan sidottu, realistinen ja aikaan sidottu.

Pitkän aikavälin tavoite kannattaa pilkkoa välitavoitteisiin ja lyhyen aikavälin tavoitteisiin. Kun pilkot tavoitteen pienen pieniin palasiin, koet nopeasti myös onnistumisen tunteita. Lue lisää tavoitteista ja arvoista.

Tee harjoittelusta tapa

Tavat ovat ihmisen automaattisia toimia, jotka toistuvat samanlaisina. Tavat eivät vaadi keskittymistä ja siten aivot kuluttavat vähän energiaa. Tapojen toteuttaminen on aivoille helppoa. Ihminen toimii puolet ajasta automaattisten tapojen perusteella.

Lisää siis harjoittelua pieninä tapoina osaksi elämää: aamulla kielijumppaa, bussipysäkillä hengitysharjoituksia, tiskatessa hyräilyä. Yhtäkkiä huomaat, että lauluharjoittelusta on tullut osa elämää eli tapa.

Opettele epäonnistumaan

Harjoitteluun kuuluu olennaisena osana epäonnistuminen. Harjoittelu helpottuu, kun tämän hyväksyy ja opettelee suhtautumaan harjoittelemiseen liittyviin epäonnistumisiin mielenkiinnolla ja uteliaisuudella. Kukaan ei osaa mitään uutta taitoa heti. Lue lisää aiheesta.

Vinkkejä lauluharjoittelun helpottamiseen

  • Varaa kalenteriin aika harjoittelulle ja pidä siitä kiinni.
  • Pidä harjoitteluaika aluksi lyhyenä (5-10min).
  • Aloita harjoitus pysähtymällä.
  • Huomaa ajatukset, tunteet, kehon tuntemukset ja vireystila ilman arviointia.
  • Hyväksy tämän hetken voimavarat ja valitse harjoitus sen mukaan.
  • Laula lauluharjoitusta tai laulua, joka on sinulle helppo.
  • Nauti siitä, mitä jo osaat.
  • Siirry hieman vaikeampaan harjoitukseen tai lauluun vasta, kun olet onnistunut helpommassa.
  • Keskity harjoittelemaan yhtä asiaa kerrallaan.
  • Muista, että kukaan ei ole koskaan ”valmis” tai ”täydellinen”.
  • Lopeta harjoittelu, kun vielä tuntuu mukavalta.

Kun harjoittelu alkaa taas sujua, voit vaatia itseltäsi entistä enemmän!

LUE LISÄÄ:
Hayes, Steven. 2008. Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää. Gummerus Kirjapaino, Jyväskylä.
Hayes, Steven. Acceptance & Commitment Therapy (ACT).
Tossavainen, A. & Peltonen, A. 2021. Psyykkinen valmennus
Tietoinen lauluharjoittelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *