Kun aloitat lauluharrastuksen, haluat yksinkertaisesti oppia laulamaan. Pian huomaat, mitä enemmän opit, sitä enemmän on opittavaa. Ennen pitkää tulee vastaan väsymys. Enkö ole ikinä valmis?
Omaa lauluahdistustani on helpottanut ajatus elämästä jatkuvana muutoksena. Laulaja ei voi olla koskaan valmis. Jokainen päivä on erilainen. Tässä artikkelissa pohdin, kuinka selvitä jatkuvan keskeneräisyyden kanssa.

Arvot määrittävät tekemiselle suunnan
Harjoittelu on mielekästä, kun teet sen arvojesi mukaan. Arvot kertovat, millä tavalla haluat elää elämääsi laulajana. Arvot eivät ole lopputulos. Niitä ei saavuteta koskaan. Määrittele arvosi ja kulje niiden suuntaan aina laulaessasi.
Laulajan arvoja voi etsiä kysymällä:
Miksi laulan?
Miten haluan kohdella itseäni, kun laulan?
Miten haluan kohdella muita muusikoita tai yleisöäni, kun laulan?
Miten haluan kohdella kehoani ja ääneni terveyttä, kun laulan?
Tavotteet pilkkovat harjoittelua pienempiin osiin
Laulaminen sisältää loputtomasti uutta opittavaa: tyylejä, tekniikoita, nyansseja. Kaikkea ei voi millään oppia kerralla. Aseta tavoitteesi sen mukaan, mikä on sinulle hyödyllistä ja kiinnostavaa.
Tavoitteet pilkkovat harjoittelun helposti lähestyttäviksi palasiksi. Tavoitteet ovat selkeitä saavutettavia virstanpylväitä. Niillä on selkeä alku ja loppu.
Kun asetat tavoitteen, kysy:
Onko se käytännönläheinen?
Onko se mahdollista saavuttaa?
Onko se mahdollista tämänhetkisessä tilanteessasi?
Viekö se arvojesi osoittamaan suuntaan?
Pystytkö kuvailemaan tarkasti tekoja, joita teet tavoitteen saavuttamiseksi?
Kun harjoittelet arvojesi mukaan, harjoittelu on mielekästä matkan joka askeleella, vaikka tavoite jäisi saavuttamatta.
Päivän vireystilan kuuntelu
Koska lauluinstrumentti on kehon sisällä, kehon ja mielen vireystila vaikuttaa suoraan äänen toimintaan. Päivän laulukuntoon voivat vaikuttaa esimerkiksi mieliala, väsymys, nälkä, ikä, elämänmuutokset, sairaudet, allergiat, vuodenajat tai säätila. Opettele kuuntelemaan mielesi ja kehosi vireystilaa.
Pysähdy hetkeksi ennen kuin aloitat harjoittelun. Seuraa hetki ajatuksiasi ja tunteitasi. Anna niiden tulla ja mennä. Huomaa, millainen päivä tänään on. Tarkkaile mielenkiinnolla, miltä kehossa tuntuu. Oletko ylikierroksilla tai väsynyt tai innostunut? Onko keho vetreä vai onko jokin paikka jumissa?
Tiedosta päivän vireystila ja mieti sen mukaan, mitä tavoitteita tälle harjoitukselle kannattaa asettaa. Täydellisiä laulupäiviä, joina kaikki toimii täydellisesti, tulee eteen kuitenkin harvoin. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Jos vireystila on erinomainen, voit haastaa itseäsi. Jos olet väsynyt, surullinen tai kipeä, kannattaa keskittyä helppoihin perusasioihin. Joskus voi olla parasta vain levätä.
Taidon jatkuva ylläpito
- Laulaminen on lihastyötä. Harjoittele säännöllisesti.
- Hyvä laulutekniikka tukee laulamista, kun vireystila on matala.
- Pidä yllä perustaitoja, vaikka olisit pitkällä.
- Säädä harjoittelun vaikeusastetta vireystilan mukaan.
- Harjoittele kannustavan ohjaajan kanssa.
- Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan.
- Nauti siitä, mitä olet jo oppinut!
LUE LISÄÄ:
Itsemyötätunnosta
Perusasioiden harjoittelusta
Tietoisesta lauluharjoittelusta
Pietikäinen, Arto. 2014. Kohti arvoistasi: suuntaa mielekkäisiin muutoksiin.