Nyt tiedät, miten hengittäminen tapahtuu ja miten löydät vapaan lepohengityksen. Jos et ole vielä lukenut edellisiä artikkeleita, suosittelen aloittamaan ensimmäisestä.
Laulunohjauksessa pohdimme usein, kuinka paljon pitäisi hengittää. Yleinen ajatus on, että enemmän on aina parempi. Voisiko olla niin, että laatu korvaa määrän? Miksi myös laulajan kannattaa hengittää vähemmän?
Happea soluille
Keho tarvitsee happea, jotta solut pystyvät muodostamaan energiaa keholle. Moni järkeileekin, että mitä enemmän hengitän sisään sen enemmän keho saa happea. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Happi pitää saada myös verestä soluihin.
- Hengittäminen on kaasujen vaihtoa.
- Sisään hengitetty happi kiinnittyy verisolujen hemoglobiiniin.
- Happi kulkee verisolujen mukana kehon eri osiin.
- Happi irtoaa hemoglobiinista, kun veressä on riittävästi hiilidioksidia.
- Happi siirtyy soluihin.
- Ylimääräinen hiilidioksidi poistuu soluista ja kehosta uloshengityksen mukana.
Liikahengitys tarkoittaa sitä, että kehosta poistuu enemmän hiilidioksidia kuin aineenvaihdunnan tuloksena syntyy eli hiilidioksidipitoisuus laskee liian alhaiseksi. Happi irtoaa hitaammin hemoglobiinista ja solut saavat hitaammin happea. Kun hengität paljon sisään, puhallat uloshengityksellä runsaasti tärkeää hiilidioksidia ulos. Kun hengität vähemmän, hiilidioksidin taso kehossa pysyy optimaalisena ja kehosi toimii tehokkaammin.
Tästä syystä liikahengitys vaikuttaa monin tavoin terveyteen. Tällä kertaa keskityn kuitenkin laulajan näkökulmaan.
Tunteiden vaikutus hengitykseen
Hengitys muuttuu herkästi tarpeen ja tunnetilan mukaan. Kun olemme turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä, hengityksemme pysyy hitaana ja rauhallisena. Kiihtyneenä, jännittyneenä tai pelokkaana hengityksemme alkaa kiihtyä ja kasvaa. Alamme haukkoa ilmaa.
Käänteisesti ajateltuna voimme itse vaikuttaa vireystilaamme hengitystä säätelemällä. Liikahengittäminen kihdyttää mieltä ja kehoa. Syvä, eleetön, vaivaton ja rauhallinen hengitys rentouttaa ja rauhoittaa.
Liikahengityksen ulkoisia merkkejä
- Hengitysliike näkyy vahvasti esimerkiksi rintakehän ja hartioiden nousemisena.
- Hengitys kuuluu vahvana ilman sisään vetämisenä.
- Hengitys tuntuu vahvana ilmavirtana, kun asetat kätesi kasvojen eteen.
Normaalin lepohengityksen tulisi olla syvää, vaivatonta, rauhallista, äänetöntä ja eleetöntä.
Miten liikahengittäminen vaikuttaa laulamiseen?
Laulaja ajattelee usein, että ilmaa tarvitaan paljon, jotta se riittää. Liikahengittäminen aiheuttaa kuitenkin monia ongelmia.
- Liikahengittäessä syvähengitys häiriintyy. Hengitys ei olekaan enää kehon joustavaa liikettä, vaan muuttuu työlääksi. Hengitysliike nousee helposti rintakehään liikahengittäessä. Nopea sisäänhengitys hankaloituu.
- Laulaminen on ilmanpaineen säätelyä ja uloshengityksen hallintaa. Mitä enemmän hengität ilmaa sisään, sitä vaikeampi uloshengitystä on hallita. Jos olet ääntä aloittaessa kuin täysi ilmapallo, ilmaa purskahtaa runsaasti ulos, koska painetta liikaa.
- Liikahengitys kiihdyttää kehoa ja mieltä. Kiireen, hädän ja jännityksen tunteet lisääntyvät. Keho jännittyy ja laulaminen vaikeutuu. Laulaminen onnistuu parhaiten rentona ja rauhallisena.
HARJOITUS: Hengityksen vähentäminen.
Seuraavan harjoituksen tarkoitus on totuttaa kehoa pienempään ilmamäärään. Koska kehosi on todennäköisesti tottunut hengittämään paljon, saattaa sinulle tulla pakottava tarve haukkoa ilmaa. Pyri kuitenkin rauhoittelemaan itseäsi. Ei ole mitään hätää, vaikka siltä tuntuisi. Älä yritä tehdä harjoitusta liian voimakkaasti tai liian kauan. Suosittelen suhtautumaan myötätuntoisella mielenkiinnolla hengitykseen.
- Käy selinmakuulle ja koukista jalkasi.
- Sulje silmäsi.
- Hengitä nenän kautta.
- Anna hengityksen rauhoittua ja syventyä.
- Hengitä sisään hieman vähemmän kuin tavallisesti.
- Uloshangitys on normaali.
- Hengitä sisään taas hieman vähemmän.
- Hengitysliike voi muuttua lähes olemattomaksi.
- Sinulle saattaa tulla tarve hengittää enemmän.
- Kokeile, pystytkö silti pitämään vähennetyn hengityksen 5 minuutin ajan.
- Jos keho alkaa kovasti jännittyä tai harjoitus ahdistaa, hengitä hieman enemmän.
- Palauta hengitys normaaliksi.
- Avaa silmäsi rauhassa.
Onko hengityksesi näkyvää, kuuluvaa tai tuntuvaa? Vaikuttaako ympäristö hengitykseesi? Muuttuuko hengityksesi laulaessasi merkittävästi erilaiseksi?
Seuraavassa artikkelissa pohdimme nenähengityksen hyötyjä. Lisäksi vastaan kysymykseen, pitääkö laulajan hengittää nenän vai suun kautta.
Hengitys, Osa 4 – Nenän vai suun kautta?
LUE LISÄÄ:
Sovijärvi, Anssi. 2017. Miksi hengästyn? Duodecim, Helsinki.
Duodecim Terveyskirjasto. Hyperventilaatio (liikahengitys)
Marketta Manninen. Hoitava Hengitys HB ®. 2018. Tietoa hengityksen vaikutuksesta terveyteen.
Bohr effect. 2018. Wikipedia. Hiilidioksidin vaikutus hapen irtautumiseen hemoglobiinista.
Osallistu hengitysohjaukseen yksityisohjauksessa tai kursseilla.
Päivitetty 19.9.2018